Suomalaiset lounassetelit kallistuvat kuluttajalle

Työntekijöille tarjottavien lounasseteleiden hinnat kallistuvat jatkuvasti. Samanaikaisesti myös niiden ostoarvo nousee. Lounassetelit ovat muuttuneet ja muokkautuneet vuosien varrella, ja nykyisin monet käyttävät sähköistä lounasseteliä eli sirukorttia, josta voi helposti vähentää lounassetelin arvon ostoksia tehdessä. Kortissa on salasana ja arvoa kortille voi ladata yhä uudelleen. Lounasseteli tuli ensimmäisen kerran Suomen markkinoille vuonna 1974, joten työtätekevien etuna seteli on ollut jo yli 40 vuotta. Onko lounasseteli edelleen ajankohtainen jatkuvasti muuttuvilla työmarkkinoilla?

Lounassetelin ohjeita

Lounasseteleitä on tarkoitus käyttää yksi jokaista työpaikkaruokailua kohden. Ravintolayrittäjät ja ruokakaupat ovat ottaneet lounassetelit eli kansankielellä ”lounarit” omakseen, ja tänä päivänä seteleiden, kuten myös Ticket Duo- lounaskortin käyttö hyväksytään 12 000 eri paikassa. Lounasseteli on henkilökohtainen ja tarkoitettu vain sen henkilön käyttöön, kelle seteli on myönnetty.

Kaikki ruokapaikat eivät kuitenkaan noudata näitä ohjeita, joka aiheuttaa seteleiden käyttäjissä ärtymistä. Osa ruokapaikoista antaa koko perheen käyttää yhden perheenjäsenen lounasseteleitä, osa antaa esim. päivälehden ostajalle, jos setelistä jää rahaa yli ruoka-annoksen maksun jälkeen, eikä harvinaista ole kalliimman illallisen tilaaminen käyttäen kaksi lounasseteliä luvallisen yhden sijaan. Kova kilpailu ravintoloissa on johtanut säännöissä joustamiseen, jotta vakioasiakkaat eivät vaihtaisi lounaspaikkaa.

Lounasseteleiden arvon muuttuminen

Vuonna 2016 lounassetelin arvo muuttui jälleen. Setelin verotusarvo pysyi 75 %:ssa, eli se lasketaan tältä osin ylimääräisen palkan kanssa samaan ryhmään. Lounassetelin nimellisarvo eli se summa, jolla voi ruokaa ostaa yhdellä setelillä, nousi kymmenen senttiä. Alin mahdollinen arvo nousi 7,10 eurosta 7,50 euroon. Lounasseteleitä myönnettäessä otetaan huomioon, kuinka monta työpäivää kuukaudessa on.

Lounassetelit työnantajalle

Työnantajalle lounasseteli tulee verotuksessa työntekijää edullisemmaksi. Työnantaja voi vähentää 25 % verotuksessa lounassetelistä. Edun voidaan tarjota työntekijöille joko luontaisetuna tai lounasvähennyksenä. Lounasseteli on mukava etu työntekijöille, joilla ei ole työpaikkaravintolaa työpaikalla, tai työ on liikkuvaa. Vaihtoehtona on myös Eazybreak-mobiiliseteli. Tätä versiota käyttäessä työntekijä voi maksaa ostoksensa joko älypuhelimella tai tekstiviestillä.

Mielipiteitä lounassetelistä

Netistä ja yleisökirjoituksista löytyy monenlaisia mielipiteitä ja kysymyksiä lounasseteleistä. Hämmennystä aiheuttaa esimerkiksi se, miksi lounasseteleillä voi ostaa kahvilasta viinereitä mukaan, vaikkei tätä voi luokitella lounaaksi. Samoin harmitellaan verottajan muutama vuosi tiukentamaa linjaa setelien käyttöön liittyen, jonka mukaan työntekijä joutuu maksamaan käyttämättömäksi jääneistä seteleistä. Seteleitä jää helposti käyttämättä, kun muut perheenjäsenet eivät pysty käyttämään seteleitä.

Ennen ylimääräisille lounasseteleille oli netissä jopa oma myyntipaikkansa. Osa harmittelee setelin kallista hintaa, joka monissa tapauksissa ei loppujen lopuksi kuitenkaan riitä kattamaan koko lounaan hintaa, ja erotus täytyy pulittaa omasta pussista.

Ravintolatyöntekijöille lounassetelit eivät myöskään tuota mielihyvää. Tilanteessa, jossa asiakas tilaa kaksi voileipää ja maksaa molemmat lounassetelillä, kuuluuko ravintolatyöntekijän työhön varmistaa, ettei toinen leipä mennyt työntekijän tyttären suuhun? Asiakkaan maksaessa maksukortilla työntekijä ei välttämättä näe, maksettiinko karkkipatukka ja ristikkolehti lounassetelillä vai visalla.

Sääntöjen tiukennus ravintoloitsijan näkökulmasta

Suomen valtio menettää lounasseteleissä verovapauden myötä rahaa, mutta lounassetelien on laskettu tuovan lisää työllisyyttä ravintola- ja kaupanalalle. Taloussanomat kirjoitti MaRan (Majoitus ja ravitsemusalan etujärjestön) sekä Veronmaksajien keskusliiton pitävän uusia tiukempia sääntöjä tarpeettoman joustamattomina. Lounasseteleitä voidaan verrata verotettavaan palkkaan, ja siispä nämä järjestöt pitävät omituisena setelien käyttöön liittyviä tiukkoja sääntöjä. Artikkelissa todetaan myös monien ravintoloiden tietoisesti rikkovan annettuja ohjeita esimerkiksi ottamalla useita lounasseteleitä kerralla vastaan.

Toisinaan ravintolan on myös vaikeaa tietää kenen seteleistä alun perin on kyse vai oliko jokaisella omat setelinsä tilanteessa, jossa seurue jakaa yhden henkilön setelit koko porukan kesken ennen kassalle suuntaamista. Verohallinnon tarkastajan mukaan sirulliset lounaskortit ovat parantaneet väärinkäytöksiä. Vaihtelut sääntöjen tulkinnassa ovat johtaneet jopa siihen, että ravintolassa ei ole suostuttu ottamaan lounasseteleitä vastaan lounasajan jälkeen.