Ruoka on halventunut Suomessa

Ruoan hintojen laskusta kirjoitetaan kiivaasti lehdissä säännöllisin väliajoin, mutta onko hintojen lasku huomattavissa päivittäisostoksilla? Ruokaostoksilla käydessä ostosten loppusumma voi tuntua korkealta hintojen laskusta huolimatta. Missä hintojen laskusta voi hyötyä eniten?

Hintavertailua eri kauppojen välillä

Helsingin sanomat kirjoitti kesän 2016 alussa ruuan halventuneen viime vuodesta. Vertailussa oli mukana 30 eri ruokatarvikkeen hinta vuoden takaisiin hintoihin verrattuna useissa eri kaupoissa Helsingin seudulla.

Yllättävä lopputulos oli, että kaikissa vertailun kaupoissa hinnat olivat laskeneet. Hintavertailua saattoivat vääristää ruokatarjoukset, jotka Keskon kaupoissa, Lidlissä, Stockmannilla ja muualla vaihtuvat viikoittain. S-ryhmän kaupoissa ruokatarjouksia kerrottiin olevan harvemmin.

Artikkelissa kehotettiin säästäväistä kiinnittävän huomiota tarkkaan, missä ostoksensa tekee, sillä hintaeroa Prisman ja Lidlin ostoskasseihin tuli S-Markettin ja K-supermarkettin ostoskasseihin verrattuna noin 6€. Kalleimmassa ostospaikassa, eli Stockmannin Herkussa eroa kassin hinnalle tuli jopa 20 euroa. Vertailussa edullisimmat ruokakassit ostettiin Prismasta ja Lidlistä. S-ryhmän kerrottiin artikkelissa jatkuvasti mainostavan Lidlin tavoin halpoja hintojaan, kun Kesko taas keskittyy mainonnassa tuotteiden laadukkuuteen sekä laajaan valikoimaan.

Hinnan halventumisen tekijät

Mikä seikat vaikuttavat elintarvikkeiden halventumiseen? Päivittäistavarakaupanyhdistyksen mukaan yksi hintaan vaikuttava tekijä on raaka-aineiden hinnan muutos. Esimerkiksi EU:n maitokiintiön vapautuminen vuonna 2015 vaikutti maitotuotteiden hintaan ratkaisevasti.

Maitokiintiö tasapainotti hintojen vaihtelua ja määritti, kuinka suuri osa myydystä maidosta oli peräisin EU:sta. Suomea tämä säännöstely palveli hyvin, ja maidon tuotanto myös huonommilla tuotantoalueilla saatiin kasvuun. Myös Venäjän lihaan ja maitotuotteisiin kohdistuva tuontikielto on vaikuttanut EU:n hintatasoon näissä tuotteissa.

Hedelmät ja vihannekset

Hedelmien ja vihannesten hinta on aina ollut pitkälti riippuvainen satokauden tuottavuudesta. Lidlissä hedelmät ja vihannekset ovat suhteessa edullisempia, kuin muissa ruokakaupoissa. Lidl on viime aikoina sisällyttänyt valikoimiinsa yhä enemmän myös luomutuotteita. Kesäisin halvimmat ja tuoreimmat vihannekset, hedelmät, marjat ja sienet saa ostettua torilta, jos sellainen vain sattuu omassa kotikaupungissa olemaan.

Kotimaisista tuotteista saa aina maksaa enemmän kuin ulkomaisista, ja esimerkiksi virolaisten kantarellien sekä marjojen hinnat ovat selvästi edullisemmat kuin Suomessa kasvatettujen. Torin koosta riippuen myynnissä saattaa olla myös paljon edullisia ulkomaalaisia hedelmiä ja vihanneksia.

Ruoan hinnan jatkuva nousu

Ruoan hinnan lasku voi tuntua epätodelliselta esimerkiksi siksi, että vuoden 2015 alussa uutisoitiin ruoan hinnan nousseen Suomessa ennätysvauhtia. Tämä herättää kysymyksen, onko tämä nykyinen ruoan edullinen hinta siis vain paluuta edelliseen, hinnan nousua edeltäneeseen normaalin korkeaan hintaan? MTV uutisoi ruoan hinnan nousseen Suomessa EU:n muihin maihin verrattuna ennätysvauhtia vuosikausien ajan. Ruoan hinta on laskenut Suomessa vain muutaman kerran: arvolisäveron laskiessa sekä Suomen EU-jäsenyyden myötä. MTV uutisoi myös ruuan hintojen nousseen nopeammin kuin muiden taloustuotteiden.

Kallistuuko ruuan hinta taas?

Talouselämä-lehti ennustelee ruoan hinnan nousevan jälleen lähitulevaisuudessa. Ennustus pohjautuu elintarviketeollisuusliiton ja Pellervon taloustutkimukseen. Tutkimuksesta käy ilmi, että ruokayhtiöiden tuottavuus on laskussa kaupan myyntien laskun ja kokonaiskysynnän laskun takia. Arlan ja ETL:n (Elintarviketeollisuusliiton) mukaan katteet ovat pienentyneet, joten hinnan nousun edellytykset ovat korkealla. Saarioiset ja Vaasan leipomoyhtiö on joutunut pitämään YT-neuvotteluita yritysten matalan tuoton vuoksi. EU-alueella meijerit ovat alkaneet jo nostaa hintojaan, mutta Euroopan tilanne ei ole suoraan verrannainen Suomeen, eikä vastaavanlaista hintojen korotusta välttämättä tehdä Suomessa.

Tähän vaikuttaa Venäjän läheisyys ja heihin kohdistuvat kiellot maitotuotteiden viennissä. Kiellon takia ennen Venäjälle viedyt tuotteet myydään nyt Suomessa, joka taas puolestaan on alentanut hintoja. Selkeimmillään tämä nähdään Valion tuotteissa. Ruoan hinnan nousu Euroopassa vaikuttaa Suomeen tuontituotteiden osalta, joka käytännössä tarkoittaa hintojen nousua esimerkiksi tuontijuustoissa ja tuontilihatuotteissa. Euroopassa ruoan kysyntä on jo lähtenyt kasvuun, mutta Suomessa tätä ei vielä ole odotettavissa, sillä Suomen lamatilanne ei anna yksityistalouksille varaa ostaa enemmän ruokaa.