Pitääkö tulinen ruoka ruuan terveellisempänä?

Rakastatko chiliä? Et ole ainut, sillä tulinen ruoka on kasvattanut suosiotaan Suomessa viime vuosikymmenen aikana huomattavasti. Nykyisin myös kaupoista löytyy yhä vain laajentuva repertuaari muitakin chilimausteita, kuin tutut ja turvalliset cayenne sekä chilijauhe. Toiset saattavat pysyä loitolla mausteisista ruuista ja erityisesti chilistä mieltäen sen aiheuttavan ja pahentavan vatsavaivoja, mutta mitä tieteellä onkaan sanottavana tähän? Kumpi loppujen lopuksi on terveellisempää; tulinen ruoka vai miedosti maustettu ruoka?

Tulinen vai mausteinen

Ensiksi on tärkeää tarkastella näiden kahden eroa: mitä tarkoittaa tulinen ruoka, ja miten se eroaa mausteisesta ruuasta? Tulinen ruoka saa polttavuutensa chilipaprikoissa esiintyvästä kapsaisiinista. Kapsaisiini on tulisissa ruuissa myös se, joka polttelee huulilla ja suussa: mitä enemmän kapsaisiinia, sen polttavampi tunne. Maailman tulisin chilipaprika on Ghost pepper, eli kummituspaprika, jonka Guinnessin ennätystenkirja sertifioi maailman polttavammaksi chilipaprikaksi. Kummituschili on jopa 400 kertaa polttavampaa kuin Tabasco-kastike.

Mausteinen ruoka taas tarkoittaa ruokaa, jossa on paljon mausteita. Näistä yksi voi olla chili, mutta aina näin ei ole vaikka ruuassa olisikin pikantti maku. Esimerkiksi intialainen ruoka tunnetaan mausteisena ruokana, vaikka chilin lisäksi Intiassa käytetään monia muitakin mausteita ruuanlaitossa. Mausteisen ruoan mausteisuuteen voivat vaikuttaa esimerkiksi erilaiset pippurit, kurkuma, korianteri, inkivääri, sitruunaruoho, fenkoli ja muut mausteet ruokakulttuurista riippuen.

Tulisen ruuan terveysvaikutukset

Mitä terveysvaikutuksia tulisella ruualla sitten on, vai onko niitä laisinkaan? Itse asiassa chili vaikuttaa terveyteen yllättävän monilla tavoilla.

Laihdutusapua chilistä

Jos et ole tottunut tuliseen ruokaan, chilin lisääminen ateriaan saattaa auttaa vähentämään rasvaisen, suolaisen ja makean ruuan himoa. Näin totesi Yhdysvalloissa Purden yliopiston tekemä tutkimus. Sen lisäksi useampien tutkimusten tuottama meta-analyysi kertoo, että ihmiset, jotka söivät chiliä ennen ateriaa, päätyivät syömään noin 75 kilokaloria vähemmän ruokaa. Vertailukohteena olivat ateriat, jolloin chiliä ei ollut lisätty aterialle.

Laihduttajien keskuudessa ruskean rasvan määrä verrattuna valkoiseen rasvaan on kuuma aihe. Ruskean rasvan ja valkoisen rasvan ero on, että ruskea rasva polttaa energiaa, kun taas valkoinen varastoi sitä. Mitä tekemistä chileillä sitten on rasvasolujen kanssa? Kun chilin kapsaisiini pääsee suolistoon, se vaikuttaa kehon välittäjäaineisiin, jotka aktivoivat ruskeiden rasvasolujen muodostuksen, ja päädyt polttamaan marginaalisesti enemmän rasvaa.

Optimaalinen määrä chiliä laihdutusapuna toimimiseen on noin puoli teelusikallista ateriaa kohti.

Tasapainota verensokerisi

Chilin syöminen voi auttaa myös diabeteksesta kärsiviä, sillä chili laskee verensokeria. Chilin syöminen pitkällä aikavälillä päivittäin voi todella auttaa vakauttamaan verensokerin vaihteluita ruokailun jälkeen, mutta chilillä maustetun ruuan syöminen jo kaksi tai kolme kertaa viikossa auttaa huomattavasti. Tämä auttaa myös ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Enemmän ei ole enemmän

Liika on kuitenkin liikaa. Meksikolaisessa tutkimuksessa saatiin selville, että ihmiset, jotka söivät 9-25:een vastaavan määrän kapsaisiinia päivässä, olivat hieman alttiimpia vatsasyövälle. Sopivina annoksina chilipaprikoiden syöminen kuitenkin voi jopa vähentää syövän riskiä, sillä niillä on kyky poistaa keuhko- ja haimasyövän soluja vahingoittamatta ympäröivää kudosta.

Yleisesti ottaen ihmiset mieltävät tulisen ruuan olevan vaaraksi vatsalle ja pelkäävät saavansa tulisesta ruuasta vatsahaavan, mutta itse asiassa chilit vähentävät vatsahapon eritystä, eikä chilien vatsahaavan aiheuttavasta voimasta ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Päinvastoin, itse asiassa eräs Singaporessa tehty tutkimus todisti, että päivittäinen chilien syönti laski vatsahaavan riskiä 53 prosentilla.

Kaiken kaikkiaan lienee siis suhteellisen selvää, ettei tulisen ruuan syömisestä tarvitse tuntea moraalista krapulaa, vaan sen sijaan voi kehottaa ystäviäänkin kokeilemaan chiliä päivittäiskäytössä. Chilin käyttö ruuanlaitossa on helppo ja terveellinen keino tehdä mistä tahansa ruuasta maistuvampaa ja jännittävämpää.