Parhaimmat ruokaravintolat Suomessa

chefs-1661131_640Huippuillastamispaikka hakusessa? Tässä tulevat erittäin arvostetun White Guide Nordic -oppaan viimeisimmän, vuonna 2016 valmistuneen numeron suomalaisravintoloisen Top 10. Suurin osa ravintoloista löytyy pääkaupunkiseudulta, mutta tällä kertaa turkulaisiakin onnistaa.

  1. Olo, Helsinki

Olo on napannut ykkössijan jo lukuisissa Suomen ravintoloita parhaimmuusjärjestykseen laittavissa listoissa. Olon tarina alkoi vuonna 2006, kun ravintolan nykyinen ravintoloitsija Pekka Terävä yhdessä Petri Lukkarisen, Heikki Tavelan ja Timo Sailanmaan kanssa alkoi suunnitella puhtaasti pohjoismaalaista ravintolaa. Olo on yksi harvoista Suomen Michelin-tähti-ravintoloista, jossa erinomaisen ruuan ja palvelun lisäksi korostetaan rentoa tunnelmaa.

  1. Ask, Helsinki

Ask on pieni, vain 26 hengen ravintola Helsingin Kruununhaassa. Ravintola tarjoilee päivittäin vaihtuvaa menua, joka onkin ravintolan ainut vaihtoehto: illastaja tai lounastaja maksaa tietyn summan, ja sillä hän saa yllätyksiä keittiöstä, joista tietoa etukäteen annetaan vain niukasti. Askin ylpeys ovat raaka-aineet, jotka kaikki tulevat pienviljelijöiltä ja -tuottajilta, biodynaamisilta farmeilta ja ovat tietty luomulaatuisia. Ask on myös yksi Suomen neljästä Michelin tähti-ravintolasta.

  1. Chef & Sommelier, Helsinki

Kolmossijalla komeilee jälleen yksi Michelintähtiravintola: Chef & Sommelier. Tämä Ullanlinnassa, Helsingissä sijaitseva ravintola tarjoilee luomulaatuista lähiruokaa. Chef & Sommelierin on perustanut yksi Suomen tunnetuimmista kokeista, Sasu Laukkonen. Chef & Sommelierissa voit valita neljästä yhdeksään ruokalajin menun, ja viinit ovat tietty aina kohdallaan ravintolan nimestäkin päätellen.

  1. Kaskis, Turku

Kaskis on nuori, vasta vuonna 2014 avattu Suomen ainoa Helsingin ulkopuolella komeileva Michelin-oppaan suosittelema ravintola. Kaskiksen keittiössä Erik Mansikka loihtii joko neljän tai kuuden annoksen menuja. Mansikka inhoaa turhaa piiperrystä, joten jo neljän ruokalajin menulla saa vatsansa taatusti täyteen.

  1. Lyon, Helsinki

Arvokkaan Töölön kaupunginosan sydämessä jo vuodesta 1966 toiminut Lyon on edelleen maineensa väärti illastamisvaihtoehto. Lyonissa tarjoillaan ranskalaista ruokaa, jota kokkaillaan skandinaavisella ideologialla. Ravintolassa voi tilata joko neljän, seitsemän tai yhdeksän ruokalajin menun.

  1. Demo, Helsinki

Demo on vuodesta 2007 lähtien tarjonnut asiakkailleen mukavia hetkiä illastamisen parissa niin ruuan kuin tunnelmankin puolesta. Demo oli ensimmäinen bistro-tyylinen ravintola Suomessa, jolle myönnettiin Michelin-tähti. Ravintola sopiikin hyvin erittäin laadukasta, mutta rentoa ruokailukokemusta etsivälle.

  1. Nautical, Maarianhamina

Nautical on Ahvenanmaan pääkaupungissa, Maarianhaminassa sijaitseva ravintola, jonka motto on “rentoa eleganssia”. Nauticalissa tarjoillaan laadukkaista, lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettua ruokaa mahtavalla merinäköalalla. Nauticalilla on myös oma kahvilansa, NauticALTAN, jonka terassilla pääset nauttimaan kesäauringosta aamusta iltaan.

  1. Nokka, Helsinki

Katajanokalla Kanavanrannassa sijaitseva Nokka tarjoilee ruokaelämyksiä merellisissä tunnelmissa. Ravintolan keittiöpäällikkö Ari Ruoho on tutustunut henkilökohtaisesti ravintolan valikoituihin tuottajiin, tuotantomenetelmiin ja -olosuhteisiin. Nokassa valmistetaan ruokaa Suomen ympäri pientiloilla kasvatetuista raaka-aineista sesongin mukaisesti.

  1. Savoy, Helsinki

Savoy on historiallinen, jo 79 vuotta Helsingin Esplanadin yllä toiminut ravintola, joka on erittäin suosittu kohde erityisesti juhlien ja kokousten pitämiseen. Ravintola toimii seitsemännessä kerroksessa, ja tarjoaa erinomaiset näkymät vierailijoilleen. Ravintolasalin sisustuksessa nähdään tyylikästä, Alvar Aallon ja Artekin suunnittelemaa ajattomuutta. Savoy tarjoaa myös catering-mahdollisuuden.

  1. Havis, Helsinki

Suomalaisiin kalaruokiin erikoistunut ravintola Esplanadin ja Kauppatorin läheisyydessä tarjoaa sesonginmukaista kalaa ja pohjoismaisia meren antimia. Ravintolan sisutus on erittäin merellishenkinen, ja ikkunasta avautuvat merimaisemat vain vahvistavat tunnelmaa entisestään. Vuoden 2016 Michelin-opas suosittelee Havista, mutta Michelin-tähteä ravintolalla ei ole.

Kuten tässä listauksessa esiteltyjen ravintoloidenkin kuvauksesta huomaa, ovat ruokapaikat useimmiten jollakin tapaa erikoistuneet. Oli erikoistumisen kohteena sitten tietyn maan keittiö, ruokavalio tai muu osa-alue, on ravintolassa toki myös muita piirteitä, joiden avulla sen tasoa ja laatua voi arvioida. Esimerkiksi Ravintolanolla.com listaa ravintoloiden monipuolisuutta käsittelevällä sivustollaan tällaisia osa-alueita.