Mitä kebab on ja mistä se on tehty?

Kebab on suomalaisille jo niin tuttu juttu, että harva edes muistaa aikaa ennen kebabia. Mutta mistä kebab on tehty? Onko kebab eettistä, ja mikä sen alkuperä on?

Kebabin alkuperä ja valmistus

Kebabilla tarkoitetaan Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta kotoisin olevaa mausteista lihaa, jota tarjoillaan monissa kebabin valmistukseen keskittyneissä pikaruokapaikoissa. Kebab-annos sisältää yleensä kebablihaa ja esimerkiksi riisiä tai jotakin muuta lisäkettä. Joissakin paikoissa myydään myös kebabhampurilaisia tai kebab-pitsaa.

Kebabista on monia versioita, joista suosituin Suomessa on döner kebab, joka on kotoisin Turkista. Kebablihaa valmistetaan noin metrin korkuisessa suppilon muotoisessa vartaassa, jossa lihan rasva valuu alaspäin vartaan pystysuoran asennon ansiosta. Tämän tuloksena liha pysyy mahdollisimman rapeana. Lihasuppilon pinnalta leikataan pitkiä siivuja veitsellä. Moni pikaravintola tilaa lihansa tukusta, jossa liha on yleensä valmistettu teollisesti.

Minkä eläimen lihaa kebab sitten on? Perinteisesti liha voi olla lähes mitä tahansa lihaa, nautaa, sikaa, lammasta tai kanaa, kunhan se on paahdettu tai grillattu. Monissa paikoissa sianlihaa ei käytetä kebabin valmistukseen musliminuskon sianlihan syömiskiellon takia.

Eurooppaan kebab saapui turkkilaisten tuomana ensin Saksaan 1970-luvulla, ja Suomeen lopulta 1980-luvulla. Ensimmäisen suuren suosioaallon Suomessa kebab sai 90-luvun laman aikaan edullisuutensa takia. Turkissa kebab on yleensä valmistettu lampaanlihasta, mutta Suomessa kebab on useammin nautaa, kanaa, hevosta tai pohjoisessa jopa poroa.

Kebabin suosio

Kebabista on tullut kova kilpailija muille pikaruoille, jopa pitsalle, ympäri Eurooppaa. Kebabin suurimman suosion uskotaan löytyvän Saksasta. Saksan päivälehti Tagspiegelin mukaan Kebabliha on tuonut yhteensä noin 60 000 työpaikkaa Saksaan. Berliinin uskotaan olevan Euroopan kebabpääkaupunki. Berliinissä on noin 1000 kebabravintolaa, koko Saksassa luku on 16 000. Saksassa valmistetaan päivittäin 600 tonnia kebablihaa, joka tuottaa 600 miljardin liikevaihdon vuosittain.

Kebabin terveellisyys

Kebabia ei pidetä erityisen terveellisenä pikaruokana, mutta BBC todistaa toisin. BBC:n artikkelin mukaan döner kebab voi olla yksi terveellisimmistä noutoruuista kokojyväpitaleivän kanssa. Kebablihan uskotaan olevan suhteellisen vähärasvaista, ja usein annokseen kuuluu myös kasviksia. Kebabin epäterveellisin osuus ovat runsaat kastikkeet, jotka tuovat annokseen paljon suolaa ja rasvaa.

Hampshiressä taas esitetään eriävä mielipide. Hampshiren ravintotieteilijät ovat todenneet kebabin olevan kaikista pikaruoista epäterveellisin vaihtoehto. Yksi kebab-annos oli tutkimuksessa sisältänyt 140g rasvaa, joka on 200% naisten päivittäisestä rasvansaantisuosituksesta. Kaloreita annoksessa oli yhtä paljon kuin viinilasillisesta öljyä. Suurimmasta osasta kebabannoksia löytyi paljon transrasvoja, jotka nostavat huonon kolesterolin määrää elimistössä. Toinen ongelma löydettiin kebabin yleisestä annoskoosta: annokset ovat usein valtavia ja saattavat sisältää yli puolet päivittäisestä kalorimääräsuosituksesta.

Kebabin eettisyys

Onko kebab eettistä syötävää? Yleinen mielipide sanoo ei. Tosiasiassa kebabin eettisyys riippuu siitä, mistä lihasta kyseinen kebab on tehty, ja mistä kyseinen liha on peräisin. Suurin osa lihoiksi leikattavista eläimistä kasvaa tehotuotantolaitoksissa minimaalisissa tiloissa, kunnes maksimituottavuus on saavutettu, jolloin ne joutuvat teuraaksi. Kebabkastikkeet sisältävät usein jogurttikastikkeen, missä käytetään lehmänmaitoa. Monet kasvisravintolat tarjoavat seitanista eli gluteenijauhoista tehtyä vegaanista kebabia, jota on helppo valmistaa myös itse kotona.

Jotkut kebabravintolat käyttävän kebablihan valmistukseen halal-lihaa, eli musliminuskon mukaan “puhdasta” tai “oikeaa” lihaa. Halal-teurastuksessa eläimen kurkku leikataan nopeasti terävällä veitsellä eläimen ollessa hereillä. Suomessa tämä käytäntö on laiton, sillä laki määrää, että teurastettavan eläimen täytyy olla tainnutettu. Poikkeustapauksissa tainnutuksen ja veren laskemisen voi aloittaa samaan aikaan, mutta tämä vaatii eläinlääkärin paikallaoloa, eikä siksi ole kovin yleistä. Ulkomaalaista halal-lihaa myydään Suomessa ja siitä tehdään myös kebabia.