Kuinka monet kebabyrittäjät maksavat veroja?

Kebab-ravintoloiden halvat hinnat ovat kummastuttaneet suomalaisia jo vuosia. Miten kebabyrittäjillä on varaa myydä ruokaa niin halvalla? Maksavatko he laisinkaan arvolisäveroja tuotteistaan? Entä maksavatko he muita yrittäjille kuuluvia maksuja? Muutama vuosi sitten nousi valtava uutismylläkkä liian halvoista pitsoista, joita myytiin Helsingin alueella. Olisiko seuraavaksi kebab-ravintoloiden vuoro tulla tarkastelluiksi suurennuslasin alla?

Kebabyrittäjien tulot

Kebab-ravintoloiden syynin toteuttikin pari vuotta sitten Lappeenrannan uutiset. Aiheesta syntyi paljon vähemmän kohua, kuin halvoista pitsoista. Artikkelin mukaan toimitus oli käynyt läpi kymmenen kebabyrittäjän verotuksessa näkyviä tuloja ja huomannut, että monet yrittäjät tienasivat alle 1000 euroa kuukaudessa.

Miten nämä yrittäjät saavat tämän summan riittämään elämiseen? Yrittäjillä voi tietysti olla muitakin tuloja, kuin ravintolastaan saatavat tulot. Artikkelin mukaan yrittäjän pienet tulot eivät yksinään anna tarpeeksi syytä epäillä veronkiertoa, vaikka kaikki ei näytäkään olevan aivan kohdallaan. Ravintola-alalla on muita aloja enemmän harmaata taloutta, ja sen takia verotarkastajat tutkivat ravintoloita säännöllisesti ja toisinaan jokin tietynlainen ravintola otetaan erityistarkasteluun.

Mistä kebabin hinta koostuu?

Vastoin yleistä luuloa, kebabin hinta ei koostu pelkästään raaka-ainekustannuksista. MaRan (majoitus- ja ravitsemusalan etujärjestön) Taloussanomille antamien laskelmien mukaan ruokaan tarvittavat raaka-aineet muodostavat vain noin kolmanneksen tuotteen hinnasta. Yrityksen työvoimakulut ovat noin 35% ja kiinteistön kulut, muut kiinteät kulut sekä arvolisävero kukin noin 10% tuotteen myyntihinnasta. Kun lasketaan kaikki nämä yhteen, mikä osuus jää katteelle? Kate on kebabin hinnasta noin 5%, mikä selittää kebabyrittäjän pienet kuukausitulot.

Yrittäjien tulot Suomessa

Uusi Suomen mukaan yrittäjät tienaavat vähemmän kun palkansaajat. He maksavat myös suhteessa enemmän veroja. Yrittäjä maksaa sosiaalimaksuja työntekijöistään, ja tulot verotetaan kokonaissummasta. Ei siis liene yllättävää, että kaksi kolmesta suomalaisesta yrittäjästä tienaa yrityksellään vähemmän kun keskivertopalkansaaja työstään.

Voiko kebabyrityksellä rikastua?

Vaikka edellä mainitut faktat osoittavat toisin, voi kebabyrittäjäkin rikastua. Caylan Güzel teki 2,5 miljoonan voiton myymällä kaikki kebab-ravintolansa ja keskittymällä kebablihan toimituksiin. Güzel myi koko kebab-ravintolaketjunsa ja sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tähän ei kuitenkaan päädytty ilman vuosien työtä kebab-ravintolaketjun rakentamiseen.

Saatko kuitin kebab-ravintolasta?

Monet kebab-ravintoloiden asiakkaat kertovat, ettei kebab-ostosta näpytelty kassaan. Onko tämä syy siihen, miksi myynnit ovat alhaisia ja siten verotettavat tulotkin? Kaupunkilehti Tamperelainen kokeili asiaa. Ensimmäisellä tutkimuskerralla tulos näytti huonolta, sillä vain yhdestä paikasta sai pyytämättä kuitin. Toisella kertaa asiaa tutkiessa laki oli muuttunut niin, että jokaiselle ostajalle täytyi tarjota kuittia, pyysi asiakas sitä tai ei, ja jokaisesta myyntitapahtumasta täytyi näin tallentua jälki kassaan.

Tämän olivat hoksanneet myös tamperelaiset kebabyrittäjät, ja toisella testikerralla kuitti saatiin yli puolessa paikoista pyytämättä. Osassa ravintoloista kuitti tulostui, mutta se annettiin asiakkaalle vasta pyytämisen jälkeen. Yhdessä paikassa kymmenestä kuittia ei saanut, eikä kuittirullaa edes ollut koneessa. Näin kävi molemmilla testikerroilla. Testeissä käytettiin käteismaksua. Nykyään sirukorttilaitteiden yleistyttyä kuitin saaminen on helppoa, sillä kuitti tulostuu laitteesta automaattisesti, ja samalla ostos on kirjattu myös yrityksen kokonaistuloihin. Kuitissa täytyy olla yrityksen nimi, Y-tunnus ja oikea arvolisäprosentti. Oikeat tiedot löytyivät kaikista paitsi yhdestä kuitista.

Yhteenveto

Mitä tästä kaikesta voi päätellä? Kebab-ravintoloiden veronmaksutilanne oli vuosia sitten tehdyssä tutkimuksessa suhteellisen huonolla tolalla, ja varmasti paikoitellen on edelleen. Suurin osa kebab-ravintoloista on ulkomaalaistaustaisien yrittäjien omistuksessa. Nämä yrittäjät tulevat erilaisista yrityskulttuureista, ja tietämys Suomen verotuksesta voi olla etenkin yrityksen alkutaipaleella heikkoa.

Tilanne näyttää kuitenkin parantuneen sen jälkeen, kun Suomen lainsäätäjä ja verottaja ovat tiukentaneet kuittilakia ja verotuksen valvontaa. Yrittäminen on Suomessa tunnetusti hankalaa, sillä paperitöiden määrä voi tuntua ylivoimaiselta etenkin vieraalla kielellä, ja alussa opeteltavaa on paljon. Tämän lisäksi yrittäjän vaaditaan osaavan työllistää työntekijöitä lainmukaisesti ja maksavan oikean määrän sosiaalikuluja näistä työntekijöistä.