Ahvenanmaalainen ruokakulttuuri

Ahvenanmaan maakunnalla on aivan oma ruokakulttuurinsa Suomeen nähden. Tähän vaikuttavat erityisesti Ahvenanmaan eristyneisyys Suomesta, onhan kyseessä kuitenkin noin 6500 saaren joukkio joihin pääsee vain vesireittejä pitkin, sekä meren keskeisyys ahvenanmaalaisten elämässä läpi vuosisatojen. Ahvenanmaalla suositaan maakunnassa lähellä kasvatettua ruokaa, ja saarilta löytyykin lähes kaikki tarvittava juustoista viiniin, lihaan ja vihanneksiin.

Kala on ahvenanmaalaisen ruokakulttuurin sydän

On syksy Ahvenanmaalla noin sata vuotta sitten. Vaeltelet typötyhjässä saaristolaiskylässä, jossa tunne on lähes aavemainen – minne kaikki ovat menneet? Kalastamaanpa tietenkin! Ahvenanmaalaiset elivät ennen vanhaan kalastuksen varassa, ja suuri osa ruokavaliosta koostui meren antimista ympäri vuoden. Merkittävin osa kalastetusta kalasta oli silakka, joka säilöttiin tulevan talven varalle valtavia määriä. Silakka on edustaa edelleen tärkeää osaa Ahvenanmaan ruokakulttuurissa, mutta sen lisäksi näinä päivinä niin ahvenanmaalaisten kotona kuin ravintoloissakin valmistetaan monia erilaisia kalaruokia ahvenesta, kampelasta ja turskasta.

Mustaa ja valkoista leipää

Ahvenanmaan historiasta nykypäiviin asti ovat kulkeutuneet perinteiset leivät. Ennen vanhaan ahvenanmaalaisissa kodeissa leivottiin leipää usein ja paljon, sillä se oli tärkeä osa maailmaa kiertävien purjelaivojen miehistön ruokavarastoa laivalla. Vielä nykyisinkin ahvenanmaalaisissa luomuleipomoissa leivotaan kotivehnää (hemvete) ja mustaleipää (svartbröd) maakunnassa viljellystä viljasta. Mustaleivän aineksiin kuuluvat muun muassa siirappi sekä maltaat, ja sen valmistamiseen kuluu monta päivää. Mustaleipä on Ahvenanmaan maakuntaleipä, ja se sopii erinomaisesti kalaruokien kanssa syötäväksi.

Lähipellon makoisat antimet

Ahvenanmaalla viljellään monenlaisia vihanneksia ja juureksia, joita käytetään maakunnan ravintoloissa ja kotikokkauksessa. Pelloilla kasvavat tomaatit, salaatit, yrtit ja kurkut, kuten myös juurekset ja perunat. Parsaa, fenkolia ja jopa kahden laista sipulia on mahdollista myös löytää paikallisesti kasvatettuna. Pienillä tiloilla kasvatetut kasvikset ovat tietty erityisen maukkaita.

Lihanystäville makoisia herkkuhetkiä

Ahvenanmaalla kasvatetaan myös lampaita, lehmiä sekä sikoja, joiden lihaa myydään paikallisissa kaupoissa. Ahvenanmaan karitsa tunnetaan erityisesti omalaatuisesta saaristolaisesta maustaan, joka tulee karitsojen syömistä yrteistä ja onnellisesta elämästä niityillä. Ahvenanmaalla eläimet pääsevät laiduntamaan kauemmin kuin muualla Suomessa, sillä saariston eteläisen sijainnin takia laidunkausi on pidempi. Ahvenanmaalla valmistetaan myös paikallisesti kasvatetuista eläimistä savukinkkua, pippurisalamia ja lampaanmakkaraa.

Riista on myös Ahvenanmaalle tyypillinen raaka-aine, sillä saaristossa elelee erittäin runsas metsäkauriskanta. Halutessaan voit ostaa jopa koko kauriin itsellesi ja käyttää sen osat mieleiselläsi tavalla.

Meijerituotteita aamupalalle ja leivänpäälle

Ahvenanmaalla kasvatetuista eläimistä saadaan toki paljon muutakin käytettävää, kuin pelkkää lihaa. Ahvenanmaalainen juusto on jo herkku itsessään, ja saaristossa valmistettu aito voi tuo loppusilauksen paistetun kalan tai mustaleipäpalasen päälle. Lehmien maidosta valmistetaan myös jugurttia ja kermaa. Maakunnan kananmunat ovat myös maukas kokemus, sillä lattiakanaloissa kanat pääsevät liikkumaan vapaasti ja luonnollisesti.

Paikallinen katuruoka ei olekaan pelkkiä makkaraperunoita

Ahvenanmaalla tyypillinen kioskeista ostettava pikaruoka on weinernakkisämpylä bostonkurkulla, jonka kylkiäiseksi saa tietty myös saariston makeaa sinappia. Maalaismarkkinoilla kannattaa myös maistaa silakkapurilaista, eli Ledholmare-purilaista. Tyypillinen jälkiruoka niin kotona kuin markkinoillakin on koko maakunnan ylpeys, Ahvenanmaalainen pannukakku. Pannukakkua tarjoillaan yleensä luumu- tai marjahillon sekä kermavaahdon kera.

Omenasta on moneksi

Ahvenanmaalla kasvatetaan valtavia määriä omenia, ja ne käytetään tehokkaasti hyödyksi. Mehukkaita omenia syödään toki sellaisenaankin, mutta niistä valmistetaan myös muun muassa mehua, siideriä, glögiä, likööriä sekä Calvadoksen tapaista viinaa. Ahvenanmaalla on myös oma panimonsa nimeltä Stallhagen, jonka olut on maistamisen arvoinen paikallistuote. Ahvenanmaalla on myös oma tislaamonsa, Smakbyn, joka valmistaa maakunnan viinit sekä erittäin ylellistä, Ahvenanmaan saariston merenpohjassa varastoitua samppanjaa, joka sopii mainiosti erityisen juhlaviin hetkiin.

Matkatessasi seuraavan kerran Ahvenanmaalle, ota aiheeksi ruokamatka, ja maistele kaikki saariston erikoisuudet!